2021 vasario 3 d. Trečiadienis
„Rakto skylutės“ simbolis – nauda ne tik vartotojui, bet ir gamintojui

Siekiant užtikrinti sveikatai palankią mitybą ir išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų, įvairios Vilniaus ir Lietuvos sveikatos įstaigos skatina gyventojus atidžiai skaityti maisto produktų etiketes. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ specialistai teigia, kad gamintojai vis labiau atsižvelgia ne tik į kiekybinius, bet ir kokybinius rodiklius. Vienas iš būdų pastaruosius užtikrinti – „Rakto skylutės“ simbolis.  Jis rodo, kad tai yra sveikatai palankesni produktas.

Simbolis „Rakto skylutė“

Gali ženklinti nemokamai

Valstybine, nekomercine sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema savanoriškai ir nemokamai maisto produktus ženklinti gali visi maisto gamintojai, tiekiantys rinkai  „Rakto skylutės“ kriterijus atitinkančius produktus (kriterijų sąrašas pateiktas čia). „Vilnius sveikiau“ specialistai pažymi, kad tai įprasti maisto produktai, tačiau juose turi būti įdėta mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. „Rakto skylute“ paženklinti maisto produktai turi būti pagaminti be maisto saldiklių ir pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produktų palankumą sveikatai. Visais atvejais produktas turi tapti palankesnis sveikatai, pabrėžia sveikatos specialistai.

Kviečia įsivertinti produktų kokybę

Lietuvoje šiuo metu notifikuotų maisto produktų, atitinkančių „Raktos skylutės“ kriterijus, yra 449 (sąrašas pateiktas čia). Tačiau maisto rinkoje kriterijus atitinkančių produktų yra kur kas daugiau. Tokius produktus maisto gamintojai gali įregistruoti ir paženklinti „Rakto skautės“ simboliu nekeisdami produkto sudėties ir gamybos technologijos.

Maisto gamintojai, kurių gaminami produktai neatitinka „Rakto skylutės“ ženklinimo kriterijų, gali gerinti maisto produktų sudėtį (sumažinti cukraus, druskos, riebalų, sočiųjų riebalų ar padidinti skaidulinių medžiagų kiekį) ir pasiekti nustatytus kriterijus.

Naudinga abiem pusėms

„Vilnius sveikiau“ specialistai pažymi, kad „Rakto skylutės“ simbolio kriterijus atitinkanti maisto produktų sudėtis gamintojui gali būti naudinga šiais aspektais:

  • didesnė paklausa;
  • padeda pritraukti naujų vartotojų;
  • produktas labiau matomas tarp kitų tos pačios rūšies maisto produktų;
  • geresnės eksporto galimybes, ypač į Skandinavijos šalis;
  • paženklinti produktai įtraukiami į Lietuvoje notifikuotų maisto produktų, atitinkančių „Rakto skylutės“ kriterijus, sąrašą, skelbiamą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

Vartotojui „Rakto skylutės“ simbolis padeda lengviau išsirinkti sveiktai palankesnius maisto produktus iš kitų tos pačios grupės maisto produktų ir užtikrinti sveikatai palankesnę mitybą ir išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, onkologinių susirgimų, nutukimo, 2-jo tipo cukrinio diabeto.

Norint įregistruoti naują „Rakto skylutės“ kriterijus atitinkantį produktą Vilniaus mieste ir rajone esančias įmones kviečiame kreiptis į Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ specialistus, kurie padės tai padaryti ir atsakys į kilusius klausimus. Susisiekite el. p. virginija.kupciunaite@vvsb.lt arba telefonu 8 659 271 95.

FacebookFacebook Messenger
Naujienos