2020 liepos 14 d. Antradienis
„Rakto skylutės“ simbolis: sveikesniam maisto pasirinkimui

Ar kada susimąstėte, ar yra lengvesnis būdas apsiperkant pasirinkti sveikus maisto produktus iš visos jų gausybės? „Rakto skylutės“ simbolis skirtas padėti Jums tai padaryti.

Maisto produktų ženklinimo „Rakto skylutės“ simboliu sistema Lietuvoje veikia nuo 2014 m. Taip siekiama paskatinti gyventojus rinktis sveikatai palankesnius maisto produktus. Palyginus su kitais to paties tipo maisto produktais, tie, kurie yra pažymėti „Rakto skylute“, atitinka vieną ar kelis iš šių reikalavimų:

  • daugiau maistinių skaidulų;
  • mažiau sočiųjų riebalų;
  • mažiau transriebalų;
  • mažiau druskos;
  • mažiau cukraus;
  • nėra maisto saldiklių.

„Rakto skylės“ simbolis ant maisto produktų

Iš viso yra 33 maisto produktų grupės, kurios gali naudoti „Rakto skylutės“ simbolį. Kiekvienoje jų išskiriami skirtingi kriterijai (ląsteliena, riebalai, cukrus ir druska). Pavyzdžiui, „Rakto skylute“ pažymėtuose pusryčių dribsniuose bus daugiau skaidulų ir mažiau cukraus nei tuose, kuriuose šis ženklas nėra nurodytas. Mėsos produktuose svarbiausia yra sočiųjų riebalų ir druskos dalis, o duonos, kuri pažymėta „Rakto skylutės“ ženklu, sudėtis turi atitikti skaidulų, riebalų, cukraus ir druskos kriterijus.

Kai kuriose maisto produktų grupėse taip pat yra reikalavimų dėl daržovių, vaisių, uogų ir nesmulkintų grūdų kiekio. Tam tikrų produktų grupėms yra taikomi apribojimai ir jie negali būti ženklinami „Rakto skylutės“ simboliu: tokie produktai yra gazuoti gėrimai su saldikliais, saldainiai ir šokoladas, pyragai ir sausainiai. Į „Rakto skylute“ ženklinamus produktus negalima dėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai (pavyzdžiui, mažinant produkte sočiųjų riebalų kiekį, negalima jų keisti krakmolu ar maisto priedais, bet galima paturtinti produktą ankštiniais, lęšiais, topinambais, įvairiomis daržovėmis ir pan.). Taigi, visais atvejais produktas turi tapti palankesnis sveikata

„Rakto skylutė“ skirta visiems

Maistas, paženklintas „Rakto skylute“, yra skirtas visiems žmonėms – suaugusiesiems, paaugliams ir vaikams, norintiems maitintis sveikiau ir būti geresnės sveikatos.

Deja, iki šiol Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų racionas jau daugelį metų yra skurdus, nesubalansuotas ir nepalankus sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių, druskos ir per mažai daržovių. Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-ojo tipo cukrinį diabetą. Vien širdies ir kraujagyslių ligos bei vėžys šalyje lemia 3/4 visų Lietuvos gyventojų mirčių, ir pagal šiuos rodiklius Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje.

Anot Amerikos koledžo kardiologijos fondo mokslininkų, kraujotakos sistemos ligų bei vėžinių susirgimų atsiradimui, kaip ir, beje, gijimo procesui, mūsų mityba turi labai didelę įtaką. Daugybė publikuotų mokslinių tyrimų įrodo tą patį – dažniausios kraujotakos sistemos ligų bei cukrinio diabeto priežastys yra nulemtos netinkamos mitybos: antsvoris, nutukimas, padidėjusi cholesterolio koncentracija, gliukozės koncentracija kraujyje, padidėjęs arterinis kraujo spaudimas.

Apskaičiuota, kad iš visų žmogaus sveikatą lemiančių veiksnių, gyvensena, kurią galime pasirinkti ir koreguoti, yra svarbiausia ir turi stipriausią įtaką mūsų sveikatai ir bendrai savijautai (1 pav.). Gyvensena – tai mūsų pasirinkimai, elgesio bei reakcijų modeliai. Bene lengviausia yra pasirinkti tai, ką dedame į savo lėkštę, ir efektyviai koreguoti savo sveikatą. Žinoma, šis žingsnis prasideda nuo dviejų esminių dalykų: mūsų vidinio sprendimo, motyvacijos ir nuo maisto prekių pasirinkimo, kai iš gausybės maisto produktų tenka atsirinkti tai, kas Jums tinka labiausiai.

1 pav. Žmogaus sveikatą lemiantys veiksniai

Todėl Biuro specialistai dalijasi informacija apie „Rakto skylutės“ simbolį, padėsiantį lengviau išsirinkti tuos maisto produktus, kurie prisidės prie Jūsų sveikos mitybos plano.

„Rakto skylutė“ įvairovei ir balansui

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja tokį racioną, kuriame dominuotų:

  • daržovės;
  • vaisiai ir uogos;
  • viso grūdo produktai;
  • žuvis.

Šių produktų reikėtų vartoti kiek įmanoma mažiau:

  • perdirbta mėsa;
  • raudona mėsa;
  • druska;
  • cukrus.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį įvardija sveikatos specialistai, norint gauti pakankamai maistinių medžiagų ir nebadauti, yra energijos pusiausvyra. Kiekvienas gali susidaryti sau tinkantį sveikatai palankų, įvairialypį mitybos planą, o „Rakto skylutės“ ženklas gali būti puikus pagalbininkas ieškant sveikesnių produktų.

Kur rasti „Rakto skylutės“ simbolį?

Visos maisto prekių parduotuvės Lietuvoje parduoda produktus su „Rakto skylutės“ simboliu, matomu ant pakuočių. Šį ženklą galite rasti nefasuotų duonos, mėsos ir sūrio produktų skyriuose, taip pat turgavietėse, maisto krautuvėlėse ar degalinėse. Šviežios žuvys, vaisiai, uogos, daržovės ir bulvės yra natūralūs „Rakto skylutės“ produktai, todėl jie nėra paženklinti.

„Rakto skylutės“ ženklinimo taisyklės

„Rakto skylutė“ yra Europos Sąjungoje registruotas prekės ženklas, kurį Švedijos nacionalinė maisto agentūra (ženklo savininkė) leido naudoti Lietuvoje. Šis simbolis naudojamas nuo 1989 m. ir yra plačiausiai paplitęs Europoje tarp panašios paskirties ženklų. Europos Komisija aktyviai ragina šalis naudoti šį simboli, kadangi jo naudojimo kriterijai leidžia objektyviai atrinkti iš visos gausos maisto produktų visus, kurie yra sveiktai palankūs, ir prisideda prie jos išsaugojimo.

Nuo 2014 m. maisto gamintojai, tiekiantys rinkai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. V-50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ patvirtintus kriterijus (2017 m. redakcija) atitinkančius produktus, gali savanoriškai ir nemokamai juos ženklinti šiuo simboliu. Patvirtinti kriterijai atitinka tarptautinius kriterijus, kurie yra tokie patys visose šį simbolį taikančiose šalyse. Ženklo naudojimo kontrolę, kaip ir bet kokios kitos informacijos, skelbiamos  maisto produktų etiketėse, atlieka Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vadovaudamasi Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo 7 straipsnio bei kitų ES bei Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatomis.

FacebookFacebook Messenger
Naujienos